To MIT! Zielony jęczmień zawiera bogactwo witamin i mikroelementów, jednak nie jest jedynym pożywieniem, które ma wiele drogocennych składników.
Zielony jęczmień to jeden z dietetycznych hitów ostatnich lat. Ma dużo chlorofilu, który swoją budową przypomina hemoglobinę i wspomaga wydajność organizmu.
Równie zdrowe pod tym względem są bowiem wszelkie kiełki, a także morskie glony, zawierające spirulinę i chlorellę. Zażywanie tej pierwszej zmniejsza m.in. ryzyko wystąpienia leukoplakii, (rogowacenia białego) – stanu przedrakowego skóry.
Wstępne badania wykazały również, że biegacze przyjmujący spirulinę osiągają lepsze wyniki. Równie obiecujące wyniki uzyskano w przypadku chlorelli.
Niemniej jednak zdrowa – czyli dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta wystarcza osobom, które nie mają dolegliwości – dzięki jej stosowaniu nie trzeba suplementować żadnych składników. Osobom chorym ewentualną suplementację doradzi specjalista.
PAP Zdrowie
Facebook
RSS