Gotuj razem z najważniejszymi ludźmi na świecie.
Wspólne posiłki to jeden z ważniejszych elementów budowania relacji rodzinnych. Ich wagę podkreślają naukowcy. Liczy się nie tylko moment spożywania, ale również wspólnego przygotowywania, który szczególnie wpływa na budowanie więzi, poprawę samopoczucia i nastroju. Może więc warto zaproponować właśnie taką formę spotkania z przyjaciółmi zamiast oczekiwania, że gospodarze podejmą nas iście po królewsku, a gospodyni będzie dwoić się i troić, nie mając chwili, żeby z nami zasiąść?
Przepis na idealny wieczór wcale nie musi być skomplikowany. Zacznij od rozmowy z bliskimi o tym, że wspaniale byłoby się spotkać i coś razem upichcić, zamiast wpraszać się do kogoś na gotowe przyjęcie. Ustalcie dogodny dla większości termin – żeby nie trzeba było się nigdzie spieszyć i móc delektować się tym wieczorem w pełni. Zastanówcie się, co chcielibyście ugotować? Może marzy wam się jakaś potrawa, konkretna kuchnia, słyszeliście o ciekawym przepisie albo w restauracji jedliście coś wymyślnego? Przygotujcie listę propozycji. Zaangażujcie dzieci – na pewno będą miały niekonwencjonalne pomysły (choć wtedy nastawcie się raczej na słodki posiłek). W trakcie kupowania potrzebnych składników, wybierajcie żywność świeżą, ekologiczną (np. od zaufanych rolników, z odpowiednim certyfikatem), polskich producentów takich jak Mlekpol. Koniecznie ustalcie zasady panujące na spotkaniu – nie narzekamy, współpracujemy i dobrze się bawimy. Rozmawiajcie o tym, co Was cieszy, doceniajcie tę chwilę bycia razem. Stwórzcie cudowną, przyjacielską i rodzinną atmosferę.
Mówi się, że „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”. Ale nie podczas tego spotkania.
Niech każdy będzie aktywnym uczestnikiem gotowania, by czuć się potrzebnym i mieć swój udział w procesie przygotowania posiłku (nawet gdyby miało to być tylko pokrojenie np. ziemniaka, podawanie warzyw, czy nakrycie do stołu).
Zadbajcie o oprawę: pięknie nakryty stół, ciekawe ozdoby, świetną muzykę – wszystko, co wprawi w dobry nastrój. Jeśli gotujecie i jecie w rodzinnym gronie – celebrujcie to. Wspólny posiłek to często jedyna okazja w ciągu dnia do zrobienia czegoś razem. To ważny element budowania więzi na linii rodzic-dziecko, który procentuje w przyszłości. Badacze dowiedli, że maluchy regularnie jedzące wspólne posiłki są zdrowsze fizycznie i psychicznie, mają dużo mniejsze skłonności do sięgania po fast foody i niezdrowe przekąski. Bo “czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał”.
Maślankę Mrągowską wykorzystasz w prostych i szybkich przepisach, które idealnie sprawdzą się podczas przygotowywania niedzielnego śniadania. Poniżej znajdziesz słodkie i wytrawne przepisy na:
Penkejki z maślanką i borówkami
– 250g mąki pszennej tortowej
– 3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 2 duże jajka
– 0,5 l Maślanki Mrągowskiej
– 3 łyżki oleju + 1 łyżeczka oleju do smażenia
– ulubione owoce sezonowe (borówki, jagody, truskawki)
W dwóch osobnych miskach połącz wszystkie suche i mokre składniki (uprzednio ubijając jajka z cukrem). Następnie przesiej suche do mokrych. Pamiętaj o tym, by nie ubijać ich mikserem, a jedynie łączyć ręczną trzepaczką do jajek. Rozgrzej patelnię i dodaj kilka kropli oleju. Zmniejsz płomień i nakładaj łyżką ciasto. Delikatnie nałóż pokrojone owoce na każdy placek. Gdy zauważysz, że powoli “ścina się” wierzchnia warstwa ciasta (po 3-4 minutach), obróć pancake na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.
Możesz podawać z cukrem pudrem lub syropem klonowym.
Chrupiące bułeczki razowe na maślance
– 100 g mąki pszennej razowej
– 400 g mąki pszennej
– 250 ml Maślanki Mrągowskiej
– 20 g drożdży świeżych
– 20 g roztopionego masła
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– opcjonalnie: 10-20 ml letniej wody
Drożdże dokładnie wymieszaj z letnią maślanką oraz cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok 1h). Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Następnie wlej letnią wodę i ponownie zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia (ok. 20-30 min). Rozdziel ciasto na 8 równych części. Każdą porcję zawijaj do dołu formując bułeczki. Ostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Piecz w 180ºC przez ok. 15-20 min. Wystudź na kratce.
Owocowe koktajle na maślance
– ulubione owoce sezonowe, np. szklanka truskawek
– 1/2 szklanki borówek lub jagód
– 1/2 szklanki malin
– 2 szklanki naturalnej Maślanki Mrągowskiej
– szczypta cukru lub miód do smaku
Oczyszczone z szypułek i dokładne umyte owoce umieść w wysokim pojemniku i zalej maślanką. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym i przelej do szklanek. Schłodź w lodówce.
Możesz dodać coś słodkiego do smaku, jeśli owoce są kwaśne.
Facebook
RSS