To nie żart, patrzycie na klosz wykonany w całości z liści czerwonej kapusty. Dzięki naturalnym barwnikom światło rozchodzi się w ciepłych odcieniach pomarańczy, czerwieni i purpury. Przy okazji odbiorcy ukazuje się bogata faktura rośliny.
Moda na produkty ekologiczne i kreatywne wykorzystanie przyrody trwa. Podczas tegorocznego London Design Week mieliśmy okazję poznać wyjątkowy przykład: lampa, której klosz w całości składa się z liści kapusty.
Ten wynalazek jest efektem współpracy izraelskiego projektanta lamp Nira Meiri oraz indyjskiej twórczyni Vaidehi Thakkar. On stworzył minimalistyczną lampę ze źródłem światła w podstawie, a ona zwieńczyła ją wyjątkową, naturalną kopułą.
Okazuje się, że kapusta jest nie tylko bardzo zdrowa i tania w produkcji, ale i użyteczna. Oczywiście liście trzeba było poddać obróbce, zanim przepuszczone przez nie światło dało niesamowity efekt.
Każdy z użytych liści był najpierw nasączany trzema rodzajami substancji: klejem na bazie wody, utrwalaczem koloru oraz preparatem przeciwgrzybiczym. Następnie, ułożone w sferycznej formie, były suszone zmiennymi temperaturami, by uzyskać odpowiedni kształt i wydobyć fakturę pełną żyłek i kanalików.
Tak spreparowane liście uzyskały odpowiednią wytrzymałość, by bez obaw poddać je długotrwałemu działaniu światła bez obaw o uszkodzenia fizyczne czy gnicie. Zależnie od modelu lampy mogą składać się z dociętych lub nieobrobionych na krawędziach liści. Te ostatnie czynią lampy jeszcze ciekawszymi, ponieważ zwracają uwagę na naturalne pochodzenie klosza.