„Może wpadniecie do nas w sobotę?” – od wypowiedzenia tego zdania do przyjęcia znajomych w naszym domu czasami wiedzie naprawdę daleka droga. Szczególnie jeżeli chcemy przy tym ulec pewnym trendom, które ostatnio wdzierają się na salony
Jak najlepiej spędzić czas z przyjaciółmi, którzy wpadną do nas w sobotnie popołudnie lub wieczór? Orzeszki i chipsy wyjmowane na szybko z opakowania odchodzą w zapomnienie. Teraz przy okazji takich spotkań, nawet zagorzali fanatycy niezobowiązujących spotkań przy butelce piwa, decydują się na coś bardziej wyszukanego. Jak jednak przygotować coś naprawdę specjalnego, a jednocześnie nie zatracić atmosfery niezobowiązujących spotkań?
Oprawa stołu
Chcąc zrobić naprawdę wielkie wrażenie, warto zaplanować nie tylko kolację, ale i piękną oprawę stołu. Bo nic nie pobudza apetytu tak jak elegancko przygotowane miejsce do jedzenia, które przestaje wyglądać jak codzienny kąt jadalny, a przywodzi raczej na myśl trzygwiazdkową restaurację. Klucz do sukcesu to zgrany stylowo komplet podkładek pod talerze i serwetek, przy czym serwetki warto wytwornie złożyć lub zrolować i udekorować obrączkami, które przyjmują dziś niesamowicie zdobne formy. Idealnie jest zakupić cały zestaw zgranych materiałowo i kolorystycznie tekstyliów, które nie wymagają nic więcej jak tylko rozłożenia na blacie.
Do tego pozostaje już tylko dobrać efektowną zastawę stołową, która może być nawet całkiem prosta. Dopuszczalna, a nawet polecana jest tutaj oczywiście biel. Niezależnie od ego jaki kolor wybierzemy, ważne byśmy mieli coś, co będzie jednolitym kompletem w nieskazitelnym stanie. Odpowiednie będą do tego także specjalne akcesoria, takie jak kubełek do chłodzenia wina czy stojak na butelkę.
Przekąski
Przekąski to oczywiście pewna tradycja na naszych stołach. Oprócz typowych kanapek, coraz częściej pojawiają się bardziej wyszukane specjały. Jednym z nich są przekąski w stylu tapas. Ważny w tym wypadku jest jednak sposób ich podania. Hiszpańska moda do czegoś w końcu zobowiązuje. Najlepszy pomysł, aby stół wyglądał autentycznie i smacznie to zakupienie całego zestawu porcelany – miseczek na dipy i oliwki, specjalnych łódeczek i stojących łyżeczek na jeden kęs przysmaku, a także desek do krojenia i serwowanie serów czy stylowych pater na plasterki szynki czy małe koreczki.
Na ciepło
W wielu przypadkach nie obejdzie się także bez ciepłego posiłku. Jeżeli przyjęcie nie jest zbyt duże, a więc obejmuje kilka par i wszystko odbywa się przy jednym stole to warto postawić na przykład na raclette. Jest to specjalna podgrzewana deska, na której można grillować warzywa oraz układać małe łopatki z różnymi przysmakami i serem. Ser się topi, a każdy z gości dostaje swoją własną, samodzielnie skomponowaną porcyjkę ciepłej, aromatycznej kolacji. W łaskach jest również fondue, czyli specjalny garnuszek ceramiczny na podgrzewaczu, w którym topi się kilka gatunków wysokiej jakości sera. Goście nakłuwają na specjalne szpikulce przygotowane wcześniej kawałki pieczonego mięsa, chleba czy warzyw i maczają w tym bulgoczącym, aksamitnym sosie. Trudno w tym wypadku o zachowanie odpowiedniej diety, ale z pewnością będzie to uczta dla naszego podniebienia.
Przełamać elegancję
Ważne jest to, by w tych staraniach nie zatracić się bez reszty. W końcu spotykamy się po to, by miło spędzić czas i dobrze się bawić. Dlatego też na miejscu będą różnego rodzaju dodatki na stół. Może to być zastawa stołowa ze śmiesznymi motywami czy serwetki z napisami lub obrazkami, które będą wszystkich bawić. Ciekawym pomysłem może być przygotowanie wszystkiego w jednym konkretnym motywie, na przykład kojarzącym się z jednym filmem czy odnoszącym się do danej kolorystyki.
Źródło: www.prasoweinfo.pap.pl
Facebook
RSS