Prawdziwe święta oprócz swego duchowego wymiaru kojarzą się większości z nas z bliskością rodziny, wspólnymi przygotowaniami, niezapomnianymi smakami. I chociaż w tym roku będą o wiele bardziej kameralne, to wcale nie oznacza, że nie mogą być pyszne!
Jak odnaleźć te smaki, które kojarzą się z dzieciństwem, świętowaniem, zdrowiem? Podpowiadają specjaliści z cukierni Blikle, przesyłają specjalnie dla Was przepis na wielkanocną babkę piaskową!
BABKA PIASKOWA
Składniki na ciasto:
– masło – 300 g
– cukier – 275 g
– laska wanilii – 1 szt.
– rum – 2 łyżeczki
– sól – szczypta
– jaja – 5 szt.
– mąka pszenna 500 – 375 g
– proszek do pieczenia – 4 płaskie łyżeczki
– mleko – 3 łyżki
– cukier – 20 g
– mleko – 2-3 łyżki łyżki
Przygotowanie:
Tłuszcz rozetrzeć na gładką masę, ustawiając mixer na najwyższe obroty. Stale ucierając, dodawać stopniowo cukier, ziarenka wanilii, rum i sól. Ucierać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Następnie wbijać po 1 jajku (każde jajko ucierać około ½ minuty). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i na przemian z mlekiem, po łyżce dodawać do masy – mixer przestawić na średnie obroty. Zużyć tylko tyle mleka, aby ciasto z trudem odchodziło od łyżki. Przełożyć ciasto do formy na babę, posmarowanej tłuszczem. Średnica formy około 24 cm.
Pieczenie:
Około 170 C przez 50-65 minut. Po ostudzeniu można obsypać delikatnie cukrem pudrem bądź też udekorować lukrem.
Fot. Marta Chudek
A te wspaniałe mazurki niech zachęcą Was do spojrzenia na to, co oferują specjaliści – to opcja dla tych z Was, którzy wypieki chcą powierzyć profesjonalistom!
Zapraszamy do skorzystania z pełnej oferty katalogowej cukierni Blikle – www.swieta.blikle.pl.
Facebook
RSS