Zielone pesto tylko z bazylii? Zmień nastawienie, ponieważ mamy dla Ciebie przepis „bardziej polski” i w dodatku zdrowszy. Mamy wszak „super food” znany w polskiej kuchni od stuleci!
Upały dają się we znaki? Czas na chłodną i zdrową przekąskę. Może nią być pesto, które łączy się nie tylko z makaronem, ale może posłużyć jako intensywny w smaku dip do chleba czy krakersów. Choć aromatyczne pesto z bazylii jest u nas powszechnie znane, polecamy jako główny składnik inne słynne zioło – pietruszkę.
Kiedyś uważana tylko za roślinę leczniczą, pietruszka jest stałym elementem diety Polaków od stuleci i bardzo słusznie! Listki pietruszki to prawdziwe „super food” – wzmacniają wzrok, działają moczopędnie, usprawniają trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Są bogate w witaminy C, A, beta-karoten i żelazo. Zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, mangan i siarkę, a także naturalne przeciwutleniacze.
Przede wszystkim jednak – można z powodzeniem wyhodować je nawet na balkonie czy w ogródku działkowym, dzięki czemu mamy pewność jakości produktu, który jemy.
By przygotować pietruszkowe pesto, wystarczy zmiksować połowę szklanki ziaren słonecznika z dwoma pęczkami natki i dodatkiem czosnku, parmezanu oraz oliwy. To wystarczy na cały słoiczek, a ten może służyć jako przystawka do rodzinnego grilla, dodatek do obiadu czy każdego „suchego” dania. Smacznego!