Site icon Sukces jest kobietą!

Jak sprawić, by nie tracić włosów z głowy?

Utrata nadmiernej ilości włosów to problem, z którym zmaga się coraz większa liczba osób. Łysienie plackowate to w dzisiejszych czasach utrapienie głównie ludzi młodych między 20, a 40 rokiem życia

Za wypadanie włosów dość często odpowiadają wszelkie schorzenia układu immunologicznego. Rzeczą niezbędną, a zarazem bardzo pomocną może okazać się zmiana diety.

Rewizja jadłospisu
Wszystko, co jemy ma duży wpływ na kondycję naszego układu odpornościowego i tym samym na schorzenia, które są wynikiem jego osłabienia. Zmiana sposobu odżywiania i większa dbałość o wybór produktów, które spożywamy to początek zmian, które warto wcielić w życie, aby sobie pomóc. Dietetycy radzą, aby w codziennym jadłospisie uwzględnić przede wszystkim sporą ilość białka. – Aminokwasy odpowiedzialne są za budowę skóry głowy. Ich niedobór może powodować szybsze starzenie się włosów, co w konsekwencji prowadzi do ich przedwczesnego wypadnięcia. Warto sięgnąć więc po mięso i ryby oraz nabiał. Źródłem białka są również rośliny strączkowe. Istotne jest by nie doprowadzać do niedoborów białkowych – przekonuje dietetyk kliniczny mgr Małgorzata Pelikan z Centrum Dietetyki Klinicznej 4Health w Katowicach.
Zmiana diety ma na celu przed wszystkim wzmocnienie układu odpornościowego naszego organizmu. Warto spożywać produkty, które zawierają naturalne przeciwutleniacze, zwalczające negatywne skutki działania wolnych rodników. Możemy je znaleźć w: pomidorach, papryce, szpinaku, bobie, melonach, wiśniach, czereśniach, jagodach, morelach i śliwkach.
Przy nadmiernym wypadaniu włosów, ze spożywanych produktów należy całkowicie wyeliminować te, które zawierają środki konserwujące, barwniki i spulchniacze. Wypłukują one cenne minerały i prowadzą do odkładania się toksyn w organizmie. Nie należy w ogóle spożywać żywności przetworzonej, na przykład chipsów, słodyczy i jedzenia typu fast – food. Koniecznym jest także wyeliminowanie z diety metali ciężkich, hormonów i sztucznych konserwantów, zawartych między innymi w niektórych rodzajach mięs i ryb.

Witaminy dobre na włosy
W codziennym menu osób cierpiących z powodu łysienia, czy nadmiernej utraty włosów powinny znaleźć się produkty bogate w szereg witamin, z których najważniejsze to: A, E, B6 i D. Witamina A zwiększa produkcję sebum, czyli naturalnego lubrykanta skóry wydzielanego przez gruczoły łojowe, który pomaga utrzymać skórę głowy w dobrej kondycji. Znajduje się ona w marchwi, szpinaku, brokułach, jajach, czy podrobach. Witamina D z kolei pobudza wzrost włosa i regenerację komórek macierzystych, które przekształcają się w mieszki włosowe. Zawarta jest głównie w różnego rodzaju rybach, na przykład dorszu, węgorzu, łososiu, makreli i śledziach. Witaminę B6 zawierają w dużej ilości produkty zbożowe: otręby pszenne, kasza gryczana, brązowy ryż, orzechy i rośliny strączkowe. Podnosi ona odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał. Witamina E jest natomiast silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed uszkodzeniami komórek, wywołanymi przez wolne rodniki. Dodatkowo witamina ta uznawana jest za „witaminę młodości’, gdyż opóźnia proces starzenia się skóry. Znajduje się w soi, orzechach i oleju z kiełków pszenicy.

Minerały niezbędne dla włosów
Minerałów koniecznych dla właściwego wzrostu włosów jest kilka. Do najistotniejszych możemy zaliczyć cynk, miedź, żelazo, mangan, jod i krzem. Cynk wzmacnia odporność, znacząco poprawia kondycję włosów i paznokci, a znaleźć go można między innymi w imbirze, orzechach nerkowca i ciecierzycy. Miedź ma bezpośredni wpływ na strukturę włosów. Warto jej szukać w pestkach dyni, słonecznika, orzechach, migdałach, roślinach strączkowych, płatkach owsianych, natce pietruszki i rybach. Żelazo ma szczególny wpływ na proces wzrostu włosów, ich prawidłową budowę oraz tempo wzrostu. Najwięcej znajduje się go w produktach zbożowych, ziemniakach, burakach, brokułach, szpinaku, jabłkach, ananasach, pomarańczach, mango, melonach i suszonych śliwkach. Mangan, który znajdziemy w fasoli, orzechach i otrębach owsianych, jest tarczą obronną organizmu przed wolnymi rodnikami, a także wpływa na prawidłowy stan skóry. Jod zawarty przede wszystkim w rybach, kawiorze i ostrygach, to pierwiastek niezbędny, bez którego ludzki organizm nie może właściwie funkcjonować. Natomiast niedobór krzemu powoduje pogorszenie ogólnego stanu skóry, włosów i paznokci, dlatego warto spożywać owoce i warzywa bogate w krzem, takie jak banany, marchew, buraki, czy pietruszka.

Exit mobile version