Przychodzi taki moment w życiu każdej mamy, kiedy z różnych przyczyn staje się koniecznym, podanie dziecku innego mleka niż mleko własne. Pojawia się wtedy pytanie, które mleko z tych dostępnych na rynku wybrać? Tym bardziej, że skład wielu z nich wskazuje na wysoki stopień przetworzenia. Jak właściwie powstaje mleko następne? Czy można znaleźć bardziej naturalną alternatywę dla silnie przetworzonych mieszanek na bazie mleka krowiego?
Mleko matki jest najlepszym źródłem wszystkich składników odżywczych dla dziecka. Jego skład zmienia się wraz z rozwojem niemowlaka, dlatego mamy gwarancję, że prawidłowo dbamy o rozwój maluszka. Jednak przychodzi taki moment, kiedy musimy wybrać mleko następne. Najpopularniejsze i najbardziej powszechne są te, produkowane na bazie mleka krowiego. Jednak nie dlatego, że mleko krowie jest najbardziej podobne do kobiecego, ale dlatego, że najłatwiej jest je pozyskać i jest zdecydowanie najtańsze. Warto zatem wiedzieć, że naturalną alternatywą dla wysoko przetworzonych mieszanek na bazie mleka krowiego, mogą być produkty oparte na mleku kozim. Naturalnie zawiera ono bowiem wiele składników, które są dodawane sztucznie do mieszanek tworzonych z mleka krowiego.
Naturalny proces
Produkcja mleka krowiego coraz częściej odbywa się na skalę masową. Krowy trzymane są w zamknięciu, w bardzo ciasnych boksach i bez możliwości wypasania się na zewnątrz. Uzyskane od nich mleko poddawane jest procesowi pasteryzacji, a następnie transportowane do fabryki zajmującej się produkcją mleka następnego.
Produkcja niektórych mlek modyfikowanych na bazie pełnego mleka koziego wygląda zupełnie inaczej. Przykładem może być mleko Capricare. Kozy, od których pozyskuje się jego główny składnik mieszkają w ciepłych i dobrze wentylowanych zagrodach w Nowej Zelandii. Karmione są wyłączeni świeżo zerwaną trawą (rosnącą tam nawet 10 miesięcy w roku) oraz paszą z dodatkiem kukurydzy, jęczmienia i owsa. Co więcej, całość produkcji odbywa się w jednym miejscu, gdyż fabryka dedykowana jest jedynie produkcji żywności dla dzieci na bazie mleka koziego.
Niski stopień przetworzenia
Proces produkcji mleka następnego na bazie mleka krowiego jest bardzo skomplikowany. Po dostarczeniu mleka do fabryki następuje oddzielenie od niego śmietany oraz serwatki. Wytworzone w tym procesie składniki poddaje się oczyszczeniu oraz odtłuszczeniu. Modyfikowany jest także skład mleka. Usuwana jest część białka oraz zmieniany jest jego rodzaj. Część tłuszczy mlecznych zamieniana jest na tłuszcze roślinne (np. olej palmowy). Zwiększana jest także ilość laktozy, która w wyniku oczyszczania serwatki zostaje utracona. Przez skomplikowany proces produkcji mleko traci także wiele innych składników mineralnych, które później muszą być sztucznie dodane.
Proces produkcji mleka następnego na bazie pełnego mleka koziego jest znacznie mniej złożony. Polega na przeróbce świeżego mleka do sproszkowanej postaci. Dzięki temu zostają zachowane składniki bioaktywne, w które bogate jest mleko kozie. Zostaje zachowany także tłuszcz mleczny, który jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego dziecka. Do gotowego mleka dodawane są wyłącznie istotne składniki mineralne, witaminy i kwasy tłuszczowe.
Mleko następne oparte na pełnym mleku kozim Capricare jest bardziej naturalne i mniej przetworzone niż tradycyjne mieszanki. Stosunek kazeiny do białka serwatkowego jest w nim odpowiedni dla dzieci i nie wymaga ulepszeń, tak jak w przypadku mleka krowiego. To naturalna alternatywna, którą powinny wziąć pod uwagę wszystkie mamy, rozważające rozpoczęcie karmienia dziecka mlekiem modyfikowanym.
Więcej informacji na temat marki Capricare, znaleźć można na stronie www.capricare.pl
Facebook
RSS