Zaczęłaś rok z postanowieniem lepszego odżywiania? Słusznie! To pomoże nie tylko walczyć z nadwagą, ale wesprze odporność, może poprawić cerę i samopoczucie. Jakie będą trendy żywieniowe 2018 roku, za którymi warto podążyć?
Po pierwsze – na ostro!
Papryczki chili, pieprz cayenne, czosnek, kurkuma i imbir to ostre przyprawy, które z roku na rok zyskują coraz większe grono smakoszy. Warto o nich pamiętać w kuchni, nie tylko dlatego że doskonale podkreślają smak przygotowywanych potraw, ale również mogą mieć ogromny wpływ na stan naszego zdrowia i sylwetki. Podnoszą odporność, poprawiają metabolizm, a przy okazji wspierają nas w walce z wolnymi rodnikami, a więc działają przeciwnowotworowo.
Po drugie – produkty pełnowartościowe
Kupując produkty spożywcze, nie warto iść na skróty. Czytaj etykiety, ponieważ to świetny nawyk, który pozwoli szybko wyłapać pułapki produktów krzyczących „bio”, „eko” czy „organiczne”. Bio samo w sobie nie znaczy dosłownie nic, dlatego pojawia się i na produktach zdrowych, i na tych, po które nie warto sięgać. Znajdziecie nawet chipsy „bio”, które są tak samo „bio” jak każdy inny chips, ot warzywa smażone na głębokim oleju.
Jak wskazują najnowsze badania przeprowadzone przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, aż 60% Polaków deklaruje, że czyta etykiety artykułów spożywczych. Czy rozumiemy to, co czytamy? Tu jest gorzej, ponieważ producenci lubią uwypuklić to, co będzie dla nich korzystniejsze, a schować to, co sprzyja mniej. Na szczęście tabela wartości odżywczych jest obowiązkowa i nią warto się kierować przy doborze produktów. Powinny być różnorodne i zapewnić zrównoważoną dietę na co dzień.
Po trzecie – postaw na lokalne produkty i dostawców
Coraz więcej osób robiących zakupy zwraca uwagę nie tylko na smak i skład produktów spożywczych, ale również na ich pochodzenie. Wpływ na to mają nie tylko trendy patriotyczne, ale również dużo większe zaufanie do rodzimych producentów. Coraz bardziej pożądane są zakupy w małych sklepikach, na bazarach czy targowiskach – miejscach, gdzie można porozmawiać z osobą dobrze znającą produkty, które sprzedaje. Małe, lokalne przedsiębiorstwa przykładają większą uwagę do jakości składników oraz wykonania, ale nie bez znaczenia pozostaje również smak, po który chętniej sięgamy – domowy i przywołujący dobre wspomnienia.
Trendy żywieniowe na 2018 rok mogą wnieść wiele dobrego do odżywiania Polaków. Coraz większy nacisk kładziony na pochodzenie, skład oraz wartości odżywcze artykułów spożywczych sprawia, że jadamy coraz lepiej.
Źródło: Newsrm.tv / własne