To, co jemy i pijemy, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a w szczególności układu pokarmowego. Niezdrowa dieta, obfitująca w cukry proste, spowalnia metabolizm, zaburza rytm wypróżnień i obciąża żołądek. W efekcie czujemy się ociężali i mamy problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Sprawdź, czego unikać w diecie, jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi i chorobami układu pokarmowego.
Do często występujących chorób układu trawiennego zaliczamy między innymi:
- IBS, czyli zespół jelita drażliwego,
- WZJG – wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- ChLC – chorobę Leśniowskiego Crohna,
- SIBO – przerost bakterii jelitowych.
Każda z wyżej wymienionych chorób wymaga regularnych wizyt u lekarza. Jedną z metod leczenia (oprócz farmakologii) jest odpowiednio ułożona, zdrowa dieta.
FODMAP, czyli łatwo fermentujące węglowodany
FODMAP to grupa węglowodanów, które słabo wchłaniają się w jelitach i szybko w nich fermentują. Węglowodany FODMAP ze względu na słabą przyswajalność trafiają do jelit w niemal niezmienionej formie. W jelicie cienkim powodują zwiększone wchłanianie wody, co może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami (ból brzucha, uczucie przelewania). W jelicie grubym węglowodany fermentują, w efekcie czego powstają gazy (wodór, dwutlenek węgla i metan), powodujące wzdęcia.
U osób zdrowych żywność bogata w węglowodany FODMAP nie jest zagrożeniem. Organizm bez problemu trawi i wydala związki. Jednak pacjenci, u których występują zaburzenia pracy układu pokarmowego, powinni stosować dietę low FODMAP, czyli jadłospis ograniczający następujące cukry:
- laktozę,
- fruktozę,
- fruktany,
- galaktany,
- poliole.
Dieta low FODMAP – czego unikać?
Jadłospis zgodny z założeniami diety low FODMAP znacznie ogranicza lub całkowicie wyklucza następujące produkty spożywcze:
- nasiona roślin strączkowych: soja, ciecierzyca, soczewica, fasola itp.,
- niektóre warzywa, przede wszystkim: kapusta, koper włoski, czosnek, cebula, szparagi,
- niektóre owoce, głównie: mango, gruszki, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce z puszki, owoce suszone,
- nabiał: mleko krowie, maślanka, twaróg, bita śmietana,
- produkty zbożowe na bazie pszenicy, jęczmienia i żyta,
- orzechy nerkowca i pistacje,
- miód, syrop z agawy.
Odpowiednio zbilansowana dieta low FODMAP
Wykluczenie tak wielu produktów z jadłospisu może powodować niedobory pokarmowe. Strączki i nabiał to bogate źródła białka, warzywa, owoce i zboża dostarczają organizmowi błonnika, a orzechy – zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta dla osób zmagających się z problemami trawiennymi powinna być odpowiednio zbilansowana – zarówno pod względem kaloryczności, jak i wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
źródło: PAP Zdrowie