– Termin „superfood” po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie „Nature Nutrition” w 1998. Określał on żywność, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki, które mają szczególne właściwości zdrowotne, potwierdzone naukowo. – dietetyk dr Barbara Piekło przybliża temat „super żywności”
Dietetycy określają „superfood” jako nieprzetworzone produkty spożywcze, będące cennym źródłem dużej ilości witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, enzymów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega – 3. Mają one szczególne działanie antyoksydacyjne, chroniące organizm przed wieloma chorobami, oraz posiadają właściwości lecznicze w przypadku raka, chorób serca, osteoporozy czy miażdżycy, a także spowalniają starzenie się skóry.
Czy żywność superfood należy spożywać oddzielnie, a może razem ?
Zdecydowanie razem. Nasz organizm potrzebuje wielu składników do prawidłowego funkcjonowania, dlatego nie należy ograniczać się tylko do jednego lub dwóch produktów „superfood”. Najlepsze ich działanie będzie wtedy, kiedy nasza dieta będzie urozmaicona, czyli będzie zawierała „superfood” z grup: warzywa i owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału, chudy nabiał, mięso, jaja i ryby oraz tłuszcze roślinne.
Jakie produkty są zaliczane do superfood ?
Lista tych produktów jest bardzo długa i cały czas dodawane są kolejne propozycje. Wśród produktów „superfood” znajdziemy również takie, które powinny gościć codziennie na naszym stole:
– Warzywa: szparagi, brokuły, kalafior, cukinia, bakłażan, ogórki, marchewka, czosnek, zielony groszek, fasola, pomidory, dynia, szpinak, jarmuż, rzepa, bataty, botwina, papryka, kapusta (szczególnie kiszona)
– Owoce: jabłka, morele, jeżyny, aronia, czarna porzeczka, wiśnie, żurawina, winogrona, kiwi, cytryna, pomarańcze, grejpfruty, pomarańcze, maliny, truskawki, arbuz, śliwki
– Zboża: amarantus, gryka, żyto, orkisz, komosa ryżowa, dziki ryż, proso
– Mięso: wołowina (chuda), mięso drobiowe, ryby (tłuste), dziczyzna
– Orzechy i ziarna: migdały, orzechy włoskie, pestki dyni, siemię lniane, nasiona sezamu i słonecznika, nasiona Chia
– Nabiał: jogurt naturalny, kefir, twaróg o niskiej zawartość tłuszczu.
Co powinniśmy wiedzieć o superfood?
Należy pamiętać, aby oddzielić produkty „superfood”, których wyjątkowe właściwości potwierdzają rzetelne badania naukowe od tych, które dzięki medialnemu szumowi są tylko chwilową modą.
Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), aby produkt został wprowadzony do obrotu produktów oznaczonych jako „superfood”, musi on posiadać oświadczenie medyczne poparte wiarygodnymi badaniami naukowymi.
Czy aby zachować organizm w dobrej kondycji wystarczy spożywanie superfoods ?
Na pewno zwiększenie spożycia czosnku lub kiszonej kapusty będzie sprzyjało zwiększeniu odporności, a wymiana smacznej karkówki na grillowanego łososia dostarczy do naszego organizmu cennych kwasów Omega 3. Ale zmiana nawyków żywieniowych to nie wszystko. Wymiana kanapy i telewizora na buty sportowe i strój do biegania, będzie prawdziwym sukcesem!
Autor: dr Barbara Piekło, dietetyk
Facebook
RSS