Po trzech latach przerwy nowa książka – „Zrób, zjedz, powtórz“ wkrótce w księgarniach
„Zrób, zjedz, powtórz” to wyborny zbiór ponad 150 przepisów poprzeplatanych opowieściami o jedzeniu. W tej książce potrawom z wykorzystaniem jej ulubionych składników poznajemy kuchenny rytm i rytuały autorki. Rozdziały „A jak anchois” (hołd na cześć „morskiego bekonu”), „Rabarbar”, „Czuła apologia brązowego jedzenia”, obszerna część poświęcona rodzinnym obiadom oraz inspirujące pomysły na wegańskie uczty, kolacje solo i świąteczne rarytasy – to zapowiedź tylko niektórych z serwowanych tu przez Nigellę pyszności.
„Moje przepisy rodzą się blisko życia, w moim domu”
Gotowanie nie jest czymś, co można odbębnić, i basta. To lejtmotyw całego naszego życia, obejmujący wspomnienia, pragnienia, pokarm fizyczny i duchowy. Gotowanie nie może być celem samym w sobie. Do ulubionych potraw wracamy nie tylko dlatego, że mają dla nas szczególne znaczenie – znajome dania po prostu bez trudu wychodzą nam spod ręki. W życiu nie brakuje wyzwań (co samo w sobie oczywiście bywa pozytywne) i chociaż coraz częściej czujemy presję, żeby stanąć na wysokości zadania i przyrządzić coś nowego, skomplikowanego i egzotycznego (znów: to niekoniecznie takie złe), potrawa staje się „nasza” dopiero wtedy, kiedy na stałe trafi do domowego repertuaru, czyli na listę dań, do których wracamy.
Zamów książkę w przedsprzedaży w najlepszej cenie już teraz!
https://bit.ly/zrob-zjedz-powtorz
„Zrób, zjedz, powtórz” – według tych, którzy nie cierpią stać przy garach, sekwencja ta zapewne doskonale oddaje istotę syzyfowych trudów gotowania. Dla tych, którzy tak jak Nigella w kuchennym rytmie odnajdują strukturę, głębsze znaczenie i istotę egzystencji, stanowi ona wyzwalającą prawdę.
W bogatym menu Nigelli znalazły się cudowne potrawy na wszelkie gusta i cztery pory roku: dip cebulowo-bakłażanowy, dynia z sosem buraczanym, colcannon z palonym masłem, spaghetti z boćwiną, chili i anchois, kurczak w kremowym sosie czosnkowym, policzki wołowe z kasztanami i porto, makaron z giczą jagnięcą w wonnym bulionie. Na łasuchów czekają biszkopty z kremem i rabarbarem, czekoladowe ciasto z masłem orzechowym, ciasto z puddingu ryżowego i crumble wiśniowo-migdałowe. Smacznego!
Facebook
RSS