Hotel Hilton Garden Inn Kraków Airport, wieloletni Partner projektów w ramach inicjatywy „Sukces jest kobietą” przygotował dla naszych Czytelniczek i Czytelników cykl porad. Dziś z przyjemnością przedstawiamy Ilonę Świerczek z Restauracji L’atmosphere w Hotelu i jej porady z zakresu kulinariów.
Jeśli płaczesz “jak bóbr” przy obieraniu cebuli, do wybitych jajek znów wpadła Ci skorupka, której za żadne skarby nie da się wyjąć, albo piana z białek nie chce się ubić “na sztywno”, ta lista porad od zawodowego kucharza na pewno Ci się przyda.
Wielkimi krokami zbliża się długi listopadowy weekend, czas rodzinnych spotkań i okres, w którym sporo czasu spędzamy w kuchni. Aby zaoszczędzić czas, usprawnić sobie pracę podczas gotowania i sprawić, aby czas spędzony w kuchni był przyjemnością, przygotowałam dla Was zestawienie kilku moich ulubionych trików i sztuczek, z których na co dzień korzystają kucharze w najlepszych restauracjach na całym świecie.
[1] Przed ubijaniem białek, dodaj szczyptę soli dzięki czemu piana szybciej się ubije i dłużej zachowa swoją sprężystość, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać pozostałe dodatki konieczne do upieczenia słynnej bezy Pavlova.
[2] Cebula nie będzie szczypała Cię w oczy, jeśli na godzinę przed krojeniem włożysz ją do lodówki lub do lodowatej wody. Ta prosta sztuczka sprawi, że drażniące wzrok i wyciskające łzy opary zostaną zneutralizowane.
[3] Jeśli masa do ciasta Ci się zważy, nie wyrzucaj jej. Umieść miskę z masą nad gotującą się wodą, rozgrzej ją i mieszaj, aż do ponownego uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.
[4] Do ciasta drożdżowego zamiast mleka dodaj kefir. Dzięki temu będzie bardziej delikatne i na dłużej pozostanie świeże i niesamowicie wilgotne.
[5] Jeśli mały kawałek skorupki wpadnie do miski z surowym jajkiem, namocz palec w wodzie, zanim spróbujesz ją wyłowić. Zdziwisz się, jak łatwo Ci pójdzie.
[6] Jeśli czujesz, że ostrza Twojego blendera coraz gorzej radzą sobie z rozdrabnianiem, sięgnij po jajka, a właściwie ich skorupki. Do blendera wlej trochę wody oraz zamrożone wcześniej skorupki jaj. Zmiksuj je, a po chwili zauważysz, że ostrza blendera będą jak nowe.
[7] Nawet najlepszym może się przydarzyć, że podczas gotowania makaronu woda wykipi i zaleje całą kuchenkę. Jest na to prosty sposób. Sprawdzoną metodą jest położenie na naczyniu drewnianej łyżki, która uchroni Cię przed sprzątaniem.
Mam nadzieję, że dzięki tym prostym radom, prosto z hotelowej kuchni, Twoja praca w kuchni stanie znacznie łatwiejsza i bezproblemowa.
Ilona Świerczek, na co dzień pracuje jako kucharz a’la carte w Restauracji L’atmosphere w lotniskowym hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport, gdzie swój kunszt oraz techniki kulinarne doskonali pod okiem chefa Jacka Filipczyka. W kuchni ceni sobie kreatywność i nieszablonowość. Bliska jest jej filozofia fusion i łączenie ze sobą różnych tradycji i kultur kulinarnych z całego świata.
Po więcej informacji o Hotelu zapraszamy tutaj:
http://www.krakowairporthotel.pl/
Fot. Michał Popek
Facebook
RSS